Konkurs – „Zero food waste – nie marnuję żywności”
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zaprasza do udziału w konkursie pn. „Zero food waste– nie marnuję żywności”, którego celem jest zachęcenie do wdrożenia idei niemarnowania żywności oraz kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem produktów, które pozostały z poprzednich posiłków czy zakupów. Stwórzcie wyjątkowe danie z resztek, a przepis wraz ze zdjęciami lub filmami. Termin przesyłania prac konkursowych upływa 24 marca 2021.
Zadaniem uczestników konkursu jest stworzenie wyjątkowego dania z resztek oraz przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem lub filmem.
Adresatami konkursu są:
- Koła Gospodyń Wiejskich.
- Gospodarstwa Domowe.
- Społeczności lokalne obszarów wiejskich (świetlice, ośrodki kultury, kluby).
- Szkoły gastronomiczne i branżowe (z zastrzeżeniem, że udział w konkursie osoby niepełnoletniej poniżej 16 roku życia potwierdza pisemnie rodzic lub opiekun prawny).
Kategorie konkursowe:
- Zapiekanki – danie powstałe z co najmniej 2 składników i poddane obróbce cieplnej w piekarniku, piecyku mikrofalówce lub innym źródle ciepła.
- Sałatki – danie powstałe z możliwością zastosowania składników: świeżych, gotowanych, suszonych, wędzonych, pieczonych w różnych kompozycjach i ilościach, połączonych sosem, dipem itp. Sałatki mogą być jarskie lub z dodatkiem mięsa i ryb.
- Słodko/słono – przekąski typu „na jeden kęs” o smaku słodkim lub słonym.
- Dania z mięsem – dania powstałe z użyciem mięsa w różnej postaci jako jednego ze składników.
- Dania jarskie – dania z użyciem tylko składników roślinnych. Nie dopuszcza się zastosowania mięs, ryb i owoców morza.
Nagrody konkursowe:
– nagroda główna za zajęcie pierwszego miejsca w danej kategorii: 500 zł i dyplom;
– nagroda za zajęcie drugiego miejsca w danej kategorii: 300 zł i dyplom;
– nagroda za zajęcie trzeciego miejsca w danej kategorii: 200 zł i dyplom.
Jury może także przyznać wyróżnienia w danej kategorii w postaci nagród książkowych i dyplomów.
Specjalne nagrody będą ufundowane dla uczniów szkół gastronomicznych i branżowych uczestniczących w konkursie.
Zgłoszenia do 24 marca 20121 na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl
Regulamin/więcej informacji: